فهرست مطالب

نقد ادب معاصر عربی - پیاپی 6 (بهار و تابستان 1393)

نشریه نقد ادب معاصر عربی
پیاپی 6 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی نجفی ایوکی، طیبه باغ چایی صفحات 1-30
    «صلاح عبدالصبور» (1981-1931) از جمله شاعران چیره دست معاصر عربی است که شعرش آمیزه ای از گونه های مختلف میراث ادبی، تاریخی، دینی، اسطوری و فولکلوریک می باشد. در همان حال که شاعر، شعرش را بر سازه های متون کهن بنا می نماید، تمرکز ویژه ای نیز بر زبان و بافت کلامش دارد و می کوشد دو سویه مفهوم و ساختار متن خود را زیرکانه به مخاطب ارائه دهد و با عاطفه ای خاص و نگاهی ژرف از رنج های خود و انسان معاصر بگوید؛ لذا از آنجایی که فضا و مفاهیم در سروده وی تکراری نیست شعرش قرائتی می طلبد وسواس گونه و باریک بینانه.
    یکی از سروده های مهم عبدالصبور که قابلیت تفسیرپذیری و برداشت های متعدد را داراست سروده «الخروج» اوست که از مهم ترین شاخصه های سبک شناختی آن، کاربست شگردهای بیانی همچون بینامتنی، آشنایی زدایی، نقاب، متناقض نما، فلش بک و... می باشد. در این جستار با توجه به سه سطح زبانی، ادبی و فکری به بررسی سبک شناسانه این سروده پرداخته شده و با روش توصیفی- تحلیلی از رهگذر آن برخی از ویژگی های این اثر، تمایز شاعر در نوع تصاویر و زبان شعری، و همچنین نحوه القای مفاهیم مورد نظر به مخاطب را مورد واکاوی قرارخواهد گرفت.
    کلیدواژگان: سبک شناسی، بینامتنی، نقاب، صلاح عبدالصبور، الخروج
  • حسن گودرزی لمراسکی، معصومه خطی دیزآبادی صفحات 31-53
    رویکردهای متن محور در بررسی متن ادبی در قرن بیستم تحت تاثیر دیدگاه های مبتنی بر زبانشناسی شکل گرفتند. در این میان زبانشناسان روس و مکتب فرمالیسم روسی در تحول نقد ادبی قرن بیستم سهم به سزایی داشتند. به گونه ای که در تحلیل متن ادبی معتقد بودند که تمام چیزهای ارزشمند یک اثر در خودش نهفته است و عواملی مانند ظرف تاریخی، ساخت اثر یا هدف از آن و زندگی شاعر در درجات بعدی اهمیت قرار دارد. فرمالیسم در ادبیات ملل گوناگون به خصوص ادبیات روسی با ظهور بزرگانی چون یاکوبسن، شکلو فسکی و... جلوه گر است و در ادبیات عرب وامدار تلاش های لفظ محور بزرگانی چون جاحظ و قدامه بن جعفر و عبدالقاهر جرجانی است و نشانه های آن در ادبیات معاصر عرب در آثا ر بزرگانی چون امین نخله، صلاح عبدالصبور و... قابل مشاهده است. ایلیا ابوماضی نیز، از جمله شاعرانی است که به ارتباط بین لفظ و معنا اهمیت می دهد. بررسی فرمالیستی قصیده ی «فلسفه الحیاه» اثر این شاعر نامدار ازجنبه ی موسیقی که سهم عمده ای را در فرایند برجسته سازی این قصیده بر عهده دارد، نشان از ارتباط داشتن شکل با محتوای این قصیده دارد؛ زیرا قصیده از ساختاری منسجم و یکپارچه برخوردار است. ایلیا نه تنها در شعر، آهنگ حاصل از وزن عروضی به وجود آورده است؛ بلکه توانسته است حالاتی ملایم توام با آرامش و تفکر را که با موضوع شعر مرتبط است، ایجاد نماید و با ایجاد این تناسب باعث برجسته سازی این قصیده گردد.
    کلیدواژگان: فرمالیسم، موسیقی، ایلیا ابو ماضی، فلسفه الحیاه
  • احمد رضا حیدریان شهری، منیر زیبایی صفحات 55-81
    تحولات سیاسی جهان عرب در دهه های شصت و هفتاد قرن بیستم وبه طور مشخص شکست اعراب در جنگ ژوئن 1967روحیه یاس و ناامیدی را برای نویسندگان عرب به ارمغان آورد. جرج سالم داستان نویس معاصر سوری از سویی تحت تاثیر از ادبیات غرب به ارائه افکار و اندیشه های اگزیستانسیالیستی در نوشته هایش پرداخت. ارائه موفق این مفاهیم در مجموعه ی داستانی «گفتگوی ناشنوایان» ضمن تبیین جایگاه ویژه ی نویسنده در نگارش داستان با رویکرد فلسفی-انسان مدار، ضرورت پرداختن به این اثر را نشان می دهد مقاله حاضر می کوشد با بررسی تحلیلی- توصیفی این اثر و از رهگذر رابطه های درون متنی و فضای داستان ها به واکاوی نمودهای فلسفه وجودگرایی در این مجموعه که نمونه ای از تاثیرپذیری داستان های دهه هفتاد سوریه از تفکرات وجودگرایی است، بپردازد. براساس یافته های پژوهش، سالم در اثر یاد شده به تاثیر از تفکرات وجودگرایی به طرح و بیان مفاهیمی چون تنهایی، رهاشدگی، مرگ، گناه، احساس مسئولیت، وضعیت بشری و تعالی انسان می پردازد و انسان را موجود تنها و جدا افتاده ای نشان می دهد که به تنهایی به سوی سرنوشت در حرکت است. دیگران با درک نکردن و گاهی خصومت با وی موجب مرگ روحی انسان گشته و او را به لبه پرتگاه نیستی سوق می دهند ولی با همه ی این ها، نویسنده به مانند سارتر انسان را در برابر بشر مسئول می داند.
    کلیدواژگان: داستان، سوریه، جرج سالم، وجودگرایی، گفتگوی ناشنوایان
  • اصغر جلالوند، مهدی ناصری صفحات 83-103
    برخورد و روابط میان سرزمین ها در زمینه های گوناگون از دیرباز دیده می شود که باعث تاثیرپذیری از یکدیگر شده که گاهی نیز تاثیرپذیری این برخوردها در ادبیات بازتاب می یابد. گرایش به «غرب» یا به نوعی «دیگری غربی» در نوشته های ادبی نویسندگان معاصر شرق و از جمله ادب تازی به چشم می خورد. پرتو این گردباد سرسخت در نوشته های بی شمار و به ویژه کتاب «شمس و لیل» محمود تیمور (فوت: 1973م)، داستان نویس معاصر مصری با سفرش به دنیای غرب، نمود بسیاری دارد. جستار کنونی به گونه ای است که ابتدا کلیاتی درباره ی «دیگری غربی» و همچنین تیمور ذکر نموده و در ادامه به بررسی مراحل تاثیرپذیری نویسنده از «دیگری غربی» پرداخته است. نگارندگان نشان می دهند که این ادیب مصری چه مراحلی از تاثیرپذیری «دیگری غربی» را پشت سر گذاشته؛ به گونه ای که ابتدا شیفتگی تام او به غرب، سپس بازگشت از این غرب زدگی، همچنین گزینش حد میانه ی این دو و سرانجام بازگشت او به سرچشمه ی تمدن پیراسته ی عربی، اسلامی، شرقی و دست رد زدن بر جوانبی از فرهنگ تجملاتی غرب را بازنمود می نمایند.
    کلیدواژگان: دیگری غربی، فرهنگ غرب، تمدن شرقی، محمود تیمور، شمس و لیل
  • سید اسماعیل حسینی اجداد، سیده اکرم رخشنده نیا، سهیلا گیاهبان صفحات 105-127
    ادبیات معاصر عربی و به ویژه داستانهای اسلامی سرچشمه ی تجلی قرآن و مفاهیم پربار آن به شمار می آیند که یکی از این داستان نویسان در زمینه داستانهای اسلامی، علی احمد باکثیر نویسنده سرشناس معاصر است. چهار چوب آثار باکثیر به عنوان ادیبی اسلامی، براساس مضامین قرآنی و به گونه ای الهام گرفته از کلام الهی طرح ریزی می شود به طوری که سرآغاز تمامی رمان های وی با آیه ای از آیات قرآن است که متناسب با فکر نویسنده در آن اثر بوده و حوادث داستان، پیرامون همان آیه می گردد.
    وی در آثار نثری خود به ویژه در رمان «واإسلاماه» و در موارد متعدد از آیات و مضامین قرآنی، برای تبیین افکار اسلامی خود استفاده کرده است که در این مجال برآنیم تا با استفاده از روش توصیفی– تحلیلی و با تکیه بر این رمان ضمن استخراج شواهد قرآنی موجود در آن، به ارتباط فضای رمان با آیات مذکور بپردازیم که نتایج اولیه حاکی از فراوانی و گستردگی کاربرد آیات قرآنی در رمان «واإسلاماه»، با هدف تبیین مفاهیم اسلامی وگسترش آن در زندگی اجتماعی است.
    کلیدواژگان: قرآن، داستان های اسلامی، وا إسلاماه، علی احمد باکثیر
  • رضا افخمی عقدا، محسن زمانی، نرجس طهماسبی صفحات 129-163
    زن، یکی از موضوعات مهم شعری شاعران عرب بوده است که از دوران جاهلی تا عصر حاضر، در سروده های آن ها خود نمایی می کند. بنا به اعتقاد اکثر ناقدان قدیم و جدید سرایندگان شعر کهن به این عنصر مهم در جامعه با نگاهی سطحی نگریسته اند، اما شاعران معاصر با نگاهی نو و متفاوت با دید گذشتگان به موضوع زن پرداخته اند. یکی از این شاعران صلاح عبد الصبور است که در موضوعات گوناگون از این نام برای بیان ایده ها و دغدغه های شخصی و اندیشه های سیاسی، اجتماعی و عرفانی خود سود جسته است. این گفتار بر آن است تا جایگاه زن را در شعر صلاح عبدالصبور دریابد. از این رو با روش تحلیلی توصیفی اشعار این شاعر را بررسی کرده و دریافته است که سروده های صلاح عبد الصبور در برگیرنده توصیف ویژگی های جسمانی زن نیست بلکه زن معمولا نماد مضامین و مفاهیمی است که شاعر برای بیان اندیشه های خود از آن مدد می جوید. زن عنصری نجات دهنده، حیات بخش، سازنده و پرورش دهنده است که به نوعی مفهوم حاصلخیزی و بالندگی را یادآوری می کند که از تعابیر اسطوره ای زن در دیگر فرهنگ ها و تمدن های گذشته است.
    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، شعر اجتماعی، زن، صلاح عبدالصبور
  • عبدالاحد غیبی، لیلا جباری صفحات 165-192
    شعر مقاومت به عنوان نوع ادبی اثرگذار در میان انواع ادبی دیگر، به دلیل شرایط خاص حاکم بر کشور عراق از نمود بیشتری برخوردار است. شاعران مقاومت عراق، با استفاده از سلاح کلمه، گزارشی هنرمندانه از پایداری و مقاومت خود و مردم سرزمینشان در برابر ظلم و ستم ارائه داده اند. در این میان «یحیی سماوی» از جمله شاعران معاصر عراق است که با رژیم بعث حاکم بر جامعه ی عراق و اشغالگران آمریکایی به شدت مخالف است و سلطه ی هیچ یک از آن ها را بر نمی تابد. او با سلاح توانمند شعر، اعتراض خود علیه استبداد و به خصوص استعمار را اعلام کرده و به مبارزه و ستیز با بیگانگان پرداخته است. افشای جنایت های آمریکا در عراق، اعتراض به غارت این کشور توسط اشغالگران و... از جمله مفاهیم مقاومت و پایداری است که در آثار این شاعر کبیر معاصر عراقی تجلی یافته است. شاعر گاهی با کنایه و به یاری زبان طنز و گاهی با بیانی صریح، سعی در تبیین این مفاهیم دارد؛ او به مدد بازخوانی وقایع تاریخی نظیر واقعه ی دلخراش کربلا بر آن است فرهنگ مبارزه علیه مستکبران و استعمارگران را در دنیای عرب و به ویژه در کشور عراق گسترش دهد تا از این رهگذر جهان را با مفهوم واقعی عدالت اجتماعی، سیاسی آشنا سازد. مقاله ی حاضر بر آن است تا اشعار مقاومت یحیی سماوی پس از اشغال عراق از سال 2003 تا پایان 2011م را مورد تحلیل و بررسی قرار دهد.
    کلیدواژگان: عراق، یحیی سماوی، شعر عربی معاصر، مقاوم
|
  • Najafiivakia., Baghchaei, T Pages 1-30
    "Salah Abdossabour" (1931-1981) is an outstanding contemporary Arabic poet whose poetry is a mixture of different types of literary, historical, religious, mythological and folkloric heritage. He builds his poem onthe foundations of antique texts and at the same time, he has a special concentration on both language and texture. He tries to smartly convey both the concepts and structure of his work to the addressee.Witha special affection and a deep look, the poet speaks about his and his contemporary human suffering. Since the concepts and the poetic atmosphere are both unique in his poems, they require a meticulous and subtle reading.One of his most important poems that enjoys the potential ofvarious interpretations and different understandings is "Alkhoroudj". The most important characteristic of its stylistic aspect is using literary techniques such as intertextuality, defamiliarization, mask, juxtaposition, flashback, etc. The present paper aims at a stylistic analysis of this poem at three levels of linguistic, literary and mental. Applying a descriptive, analytical approach, attempt is made to study some of its poetic features. Also, the poet’s differentiation ability in creating imagery and employing poetic language, besides the way the intended meaning of concepts are conveyed to the addressee are investigated.
    Keywords: Stylistics, Intertextuality, Prophet, Mask, “Salah Abdossabur”, Alkhoroudj
  • Goodarzilamaraskih., Khati Dizabadi, M Pages 31-53
    Text-based approaches to literary criticism in the 20th century started under the influence of linguistic schools¬. In this era, the Russian formalist linguists had a key role in changes made in literary criticism approaches. According to the formalists, all the values of a text are hidden in the text itself and factors such as historic era, structure, purpose, and the poet's life come next. Formalism can be seen in the literature of various nations, and in particular, the Russian, where there are some big names such as Jakobson and Shoklovsky. In Arabic literature, formalism is indebted to form-focused works of some big figures like Hajez, Ghoddamat-ibn-jafar and AbdolGhaherGorjani. The signs of formalism in contemporary Arabic literature are traceable in the works composed by Amin Nekhleh, Selah Abdolsaboor, and Ilia Aboomazi. For Ilia aboomazi, the relationship between form and meaning is important.¬Considering the significance of the musical structure of one of his poems, “Falsafat-ol-Hayat”, the formalistic analysis of this work from the musical point of view¬ reveals the existence of a clear relationship between form and meaning which is in turn due to its unique and integrative structure. On the one hand, the poetmade songs through prosodic rhythm;on the other hand, he was able to create a peaceful and tranquil moment along with thinking related to the theme. The harmony established between these two aspects of form and meaning led to the poem be outstanding.
    Keywords: Formalism, Musical structure, Ilia Aboomazi, Falsafat, ol, Hayat'
  • Heidarian Shahri, A. R., Zebae, M Pages 55-81
    The despair, shame and sadness following the political evolutions in the Arab world in 1960s and 1970s, and particularly the Arab defeat in the June 1967 war strongly affected the Arab writers.George Salem, a contemporary Syrian novelist, is on the one hand, influenced by these conditions and on the other hand,impressed by West literature as he frequently presents existentialistic ideas in his writings. His success in incorporating these concepts in the “Dialogue of the Deaf” explains the author’s special ability in writing stories with a philosophical and anthropomorphist orientation as well as the necessity of analyzing this book as an example of existentialist literature.Employing a descriptive-analytical approach, the present research is an attemptto investigate intertextual relations in the text and the atmosphere of the stories in order to extract examples of the manifestation of existentialism philosophy. The results of the study of this collection which is a good example of the tendency toward existentialism among Syrian writers in 1970s shows how Salem deals with concepts such as loneliness,abandonment, death, guilt, responsibility, human condition and human transcendence. The author describes human as an isolated being following the fate on his own. In these stories, others contribute to the death of the human spiritby driving him to the brink of abyss. This is due to a lack of understanding and sometimes because of hostility. But despite all of that, the author considers like Sartre that man is responsible against human.
    Keywords: Story, Syria, George Salem, Existentialism, Dialogue of the Deaf
  • Jalalvand, A.Naseri, M Pages 83-103
    The interactions and relations among different nations and nationalities have existed in various aspects of life from a long time ago. Such interactions and relations lead to bidirectional or multidirectional influences among nations, the realization of which can be clearly observed in literature.As an example, we can refer to an orientation to "the West" or "Western other" in the works of some contemporary Eastern and Arab writers. There are many manifestations of this tendency in the novel ‘Shams vaLayl” (Sun and Night) by Mahmoud Teymour (died in 1973), who is a contemporary Egyptian story writer.This novel is a travelogue in which the author describes his journey from Egypt to Sweden in 1957.The present research starts with a general description of ‘Western other’ and an explanation about the writer of the novel, and continues to study the process through which the author had been influenced by the "Western other". The paper also tries to show how this novelist had passed through different stages of this influence. At first, the novelist was totally impressed by the West. Then, he came back from Westernization, took the middle course, and paid attention to the Arabic and Islamic civilization by rejecting the negative aspects of the Western luxurious culture.
    Keywords: Western other, Western culture, Eastern civilization, Mahmoud Taymour, Shams vaLayl (Sun, Night)
  • Hosseini Ajdads., Rakhshandehnia, S. A., Giyahian, S Pages 105-127
    The contemporary Arabic literature and especially Islamic stories are a good source of Quranicmanifestations as well as valuableQuranic concepts. One of the contemporary story writers is Ali Ahmed Bakasir who is aprominent literary figure. The framework of the works of Bakasir, who is an Islamic laureate, is planned according to Quranic themes and inspired by the divine word. All of his novels begin with a Quranic verse which is proportionate to the writer’s view in his work and the incidents of the story go around the same verse. In his prose works, especially in the novel “Wa Islamah”, Bakasir uses both Quranic verses and Quranic themes in many cases for explaining his Islamic thoughts.Employing a descriptive-analytical approach and focusing on the novel “Wa Islamah”, the present research aims at extracting Quranic examples present in the text in order to elaborate on the relationship between the novel atmosphere and the Quranic extracts investigated. The results of the study indicate the extent of Quranic verses and their high frequency in thisnovelwhich, in turn, reflects the writer’s aim of explaining Islamic concepts and expanding them into social life.
    Keywords: Quran, Islamic Stories, “Wa Islamah”, Ali Ahmad Bakasir
  • Afkhami Aghdar., Zamanim., Tahmasbi, N Pages 129-163
    ‘Woman’ has been one of the important poetic subjects of Arab poets since the pre Islamic era. According to the majority of both old and recent critics, ancient poets had a superficial view on this important element of the society, while contemporary poets look at this theme from a different, new angle. Salah Abdossabur is one of these contemporary poets who uses the ‘woman’ concept to express various ideas, worries, and sensations, as well as political, social and gnostic thoughts. Usingadescriptive-analytical method, the present study concentrates on ‘woman’ position in Abdossabur’s poems. The results of the study show that his poem does not contain the physical characterization of ‘woman’, instead, usually she is a symbolic conceptused to express the poet’s thoughts. ‘Woman’ is a savior, a life giving, creative, developer element who reminds the reader a sense of fertility and growth. These features come from mythological explanations of ‘woman’ in other cultures and civilizations.
    Keywords: Contemporary Arabic Poetry, Woman, Abdossabur
  • Gheibi, A. A., Jabbari, L Pages 165-192
    Due to the special dominant conditions of Iraq, Iraqi poets made abundant use of resistance literature which proved to be an influential literary genre. Using words as weapon, they reported an artistic account of Iraqis’ struggle against tyranny. Yahiya Samavi is one ofthe contemporary Iraqi poets who strongly opposes both Baath regime and American occupiersand repudiates their supremacy.Using poetry as a strong weapon, he announces his antipathy toward despotism and especially colonization in his poetry and fights against the colonizers. Revealing Americans’ atrocities in Iraq and opposing Iraq’s despoliation by invaders are among prevalent concepts of resistance finding their way to the poetry of this great Iraqi figure. These very notions are explained either ironically or explicitly. Benefiting historical events like those of Karbala, Samavi is after institutionalizing opposition against dictators and colonizers in Arab world, in general, and in Iraq,in particular, and in so doing, promulgating the true nature of social and political justice to the world. The present paper studies Samavi’s resistance poems since Iraq’s occupation till now (2003-2011).
    Keywords: Iraq, Contemporary Arabic Poetry, Resistance, Yahiya Samavi